
Dobry plan to podstawa! Także w żywieniu, dlatego dokładnie przemyśl, co się w nim znajdzie!
Dieta ciężarnej powinna być różnorodna, a planowanie pozwoli Ci zadbać o jej urozmaicenie.
Planowanie posiłków powinno uwzględniać 3 podstawowe dania:
śniadanie,
obiad
kolację
oraz 1-2 dodatkowe, mniejsze posiłki:
2 śniadanie i/lub
podwieczorek.

Optymalna przerwa między posiłkami powinna wynosić 3 godziny i nie więcej niż 4.

ŚNIADANIE
To jeden z ważniejszych posiłków. Powinno być pożywne i smaczne oraz zawierać:
produkty zbożowe pełnoziarniste takie jak chleb lub płatki owsiane, żytnie lub pszenne,
produkty białkowe, np. sery, jaja, mleko, jogurty, chude dobrej jakości wędliny,
produkty tłuszczowe, czyli masło lub oliwa z oliwek.

OBIAD
Dobrze, by składał się z 2 dań – zupy i drugiego dania. Zupa powinna zawierać dużo warzyw, natomiast drugie danie:
węglowodany złożone, czyli grube kasze (jęczmienna, gryczana), ryż brązowy, makaron razowy,
białko dobrej jakości – chude mięso drobiowe, wołowe, ryby (1–2 razy w tygodniu), jaja, produkty strączkowe,
warzywa najlepiej w formie surówki, do której można dodać oliwę.

KOLACJA
Ostatni posiłek powinien być przede wszystkim lekkostrawny. Najlepiej, jeśli znajdą się w nim:
tłuszcze nasycone w formie oliwy z oliwek, pestek słonecznika lub innych nasion,
białko dobrej jakości, np. chude mięso, ryby, produkty strączkowe,
węglowodany złożone w formie porcji pieczywa razowego.

POSIŁKI DODATKOWE
Drugie śniadanie powinno być wartościowe i lekkie, dlatego dobrze sprawdzą się koktajle na bazie produktów mlecznych.
Po obfitym obiedzie, na podwieczorek zaleca się zjedzenie porcji surowych i dojrzałych owoców i/lub warzyw. Kobiety z cukrzycą ciążą powinny wybierać wyłącznie warzywa, jeśli same komponują jadłospis. Owoce muszą być w odpowiedniej ilości z odpowiednimi dodatkami, o czym powie Ci lekarz lub dietetyk, więc koniecznie o to zapytaj.
Jak widzisz, zdrowa i zbilansowana dieta w ciąży wcale nie musi być skomplikowana, jeśli odpowiednio zaplanujesz posiłki!
